top of page

Interviews

Op deze pagina een overzicht van de verschillende interviews gegeven door onze auteurs.  

De Harderwijkse Annette E. Baylé deed jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van haar voorouders, maar ook van de Trans-Atlantische route. Een DNA-onderzoek bevestigde wat zij al wist: haar voorouders waren slaafgemaakten. Daarover schreef zij het boek Boerenkool met rijst

​

"Er is veel onwetendheid over slavernij, over geschiedenis in zijn geheel. Er is op scholen te weinig aandacht voor. Wist jij dat er ook blanke slaven waren? Zo werden gevangenen en armen uit Ierland, Schotland, Engeland en zelfs het Europese continent onder valse voorwendsels als ‘contractarbeiders’ verscheept en tewerkgesteld op de suikerplantages op onder andere Barbados, St. Vincent en Grenada. Deze witte arbeiders werden redlegsgenoemd. Omdat hun huid niet bestand was tegen de tropische zon. Mede daarom werden ze vervangen door donkere mensen. Slavernij beperkt zich dus niet tot mensen van kleur", vertelt Baylé in haar huis in Harderwijk.

​

Stamboom

Met haar boek gaat de schrijfster verder waar haar moeder ooit begon. "Zij begon na het overlijden van mijn vader met het uitpluizen van onze familiestamboom onder het mom: als je niet weet waar je vandaan komt, weet je niet wie je bent. Mijn moeder is geboren op het eiland st. Eustatius en ontmoette mijn vader toen hij als bemanningslid van de Koninklijke Marine het Caribisch gebied aandeed. Ik ben zelf geboren in Nederland”, aldus Baylé, die als jong meisje met haar ouders naar het Caribisch gebied vertrok en haar middelbare schooltijd op Curaçao afrondde. 

Jaren daarna vertrok zij met haar gezin opnieuw voor een aantal jaren naar dit eiland. "Het is daar voor mij echt thuiskomen. Toen mijn moeder in 2004 overleed, ben ik in 2005 voor het laatst in de Caraïben geweest.” Volgens een DNA-test heeft Baylé vier etniciteiten. 

​

Lees de rest via De Stentor

9789464496185_front.jpg

Annette Baylé schrijft roman over slavernijverleden voorouders: ‘Soms moest ik afstand nemen, werd er beroerd van’

bottom of page